Омега-3 аутоиммунды аурулардың қаупін азайтуға көмектеседі

Мичиган мемлекеттік университетінің зерттеулері DHA сияқты омега-3 май қышқылдары қызыл жегінің және басқа аутоиммундық аурулардың даму қаупін азайтуы мүмкін екенін көрсетті. Майлы суық су балықтарының табиғи құрамдас бөлігі болып табылатын DHA теңіз балдырлары арқылы өндіріледі, содан кейін балықтарда жиналады. 30 миллионнан астам американдықтар омега-3 қоспаларын қабылдайды. «Біз кремнеземнің кристалды бөлшектері, аутоиммундық аурулармен байланысты улы минерал, қызыл жегі тудыруы мүмкін екенін анықтадық және DHA бұл реакцияны бұғаттады», – дейді жетекші зерттеушілердің бірі Мелисса Бейтс. PLOS ONE журналында жарияланған зерттеу DHA тышқандардағы қызыл жегіден туындаған өкпе мен бүйректің зақымдануын азайтатынын анықтады. Зерттеудің авторларының бірі Джек Харкема: «DHA кремний диоксиді әсерінен кейін өкпенің зақымдалуының 96% алдын алды», – дейді. «Біз өкпеде мұндай күшті қорғаныс реакциясын ешқашан көрген емеспіз».

Лупус – иммундық жүйе теріге, буындарға және ішкі ағзаларға әсер ететін өз жасушаларына шабуыл жасайтын генетикалық ауру. Оған кремний диоксиді ғана емес, сонымен қатар күн сәулесі сияқты басқа факторлар да себеп болуы мүмкін. Кремний диоксидінің негізгі құрамдас бөлігі болып табылатын кварц бөлшектері респираторлық аурулардың қаупі әсіресе жоғары болатын ауыл шаруашылығы мен құрылыста кездеседі. Зерттеушілер DHA қызыл жегінің дамуына қалай жол бермейтінін әлі түсіндіре алмайды, бірақ жұмыс нәтижелері бұл процесті жақсырақ түсінуге көмектеседі деп сенеді. Бір гипотеза DHA жасушаларға қабынуға қарсы сигналдарды жіберуге көмектесетінін және осылайша иммундық жауаптың алдын алады деп болжайды. Сондай-ақ, DHA жасушаларға кремний диоксиді өлмей, қабынудың алдын алуға мүмкіндік береді деген теория бар. Профессор Джеймс Пестка: «Біз DHA қосымшасы аутоиммунды аурулардың дамуына қоршаған ортаға әсерді азайта алатынын білеміз», – деп қосады. «DHA әдетте дәрі-дәрмекпен емдеуді қажет ететін патологиялық процестердің алдын алу арқылы қорғаныш әсер етуі мүмкін».

Дереккөз: Мичиган мемлекеттік университеті «Омега-3 май қышқылдары қызыл жегінің алдын алады.» ScienceDaily, 29 қыркүйек, 2016 ж. <www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160929133613.htm>

Басқа мақалалар

Әлі де сұрақтарыңыз бар ма?

Біз оларға қуана жауап береміз

Ыңғайлы байланыс арнасын таңдаңыз: