Майлар ақуыздар мен көмірсулармен қатар біздің диетамыздың негізгі үш құрамдас бөлігінің бірі болып табылады. Дегенмен, барлық майлар бірдей емес: олар қаныққан және қанықпаған болып бөлінеді және бұл фактор олардың денсаулығына әсерін тікелей әсер етеді. Олардың қалай ерекшеленетінін, денеге қалай әсер ететінін және оларды қандай өнімдерде табуға болатынын анықтайық.
Қаныққан және қанықпаған майлар: айырмашылығы неде?
Қаныққан және қанықпаған майлардың айырмашылығы
Қаныққан және қанықпаған майлардың негізгі айырмашылығы олардың химиялық құрылымында:
- Қанықпаған майлардың құрамында көміртегі атомдары арасында кем дегенде бір қос байланыс болады.
- Моноқанықпағандардың бір қос байланысы бар.
- Полиқанықпаған – екі немесе одан да көп [1].
- Қаныққан майларда қос байланыс болмайды [2].
Бұл айырмашылық олардың қасиеттерін анықтайды:
- Қанықпаған майлар әдетте бөлме температурасында сұйық күйде болады (мысалы, өсімдік майлары).
- Қаныққан майлар қатты күйде қалады (мысалы, сары май) [3].
Қаныққан майдың қандай пайдасы бар?
Қаныққан май қышқылдары организмде маңызды функцияларды орындайды:
- Энергия көзі: энергия тепе-теңдігін сақтауға көмектеседі [4].
- Ыстыққа төзімділік: тотығуға төзімді, сондықтан термиялық өңдеуге өте ыңғайлы [5].
- Витаминдердің тасымалдануы: А, Д, Е және К витаминдерінің сіңуіне қатысады [6].
- Май тінінің құрамы: мүшелерді оқшаулауды және қорғауды қамтамасыз етеді [7].
Дегенмен, тым көп зиянды болуы мүмкін, өйткені қаныққан май «жаман» холестериннің (LDL) деңгейін арттырады, бұл жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупін арттырады [8].
Қаныққан майдың көздері:
- Ет және ішкі өнімдер.
- Сүт өнімдері (ірімшік, май).
- Кокос және пальма майы [9].
Неліктен бізге қанықпаған майлар қажет?
Қанықпаған май қышқылдары (UFA), әсіресе омега-3 және омега-6, денсаулыққа пайдалы деп саналады.[10]:
- Жүрек-тамыр жүйесін қолдайды [11].
- Ми мен жүйке жүйесінің жұмысын жақсартады [12].
- Триглицерид деңгейін төмендетіңіз [13].
- Иммунитетті қолдайды [14].
Дене EFA синтездей алмайтындықтан, оларды тағамнан алу керек.
Қанықпаған майлардың көздері:
- Өсімдік майлары (зәйтүн, рапс).
- Жаңғақтар мен тұқымдар.
- Майлы балық (лосось, скумбрия, майшабақ) [15].
Қандай майлар денсаулыққа пайдалы?
Майдың екі түрі де денеге қажет, бірақ олардың тепе-теңдігі маңызды[16]:
- Қаныққан майлар қалыпты мөлшерде пайдалы, бірақ олардың артық мөлшері атеросклерозға және семіздікке әкелуі мүмкін. [17].
- Қанықпаған майлардың, әсіресе омега-3тердің денсаулыққа пайдасы бар, бірақ олардың жоғары калориялы болуына байланысты оларды бақылау қажет. [18].
Дәрігерлер майлар күнделікті калорияның шамамен 30% құрайтынын ұсынады, оның тек 6-7% қаныққан майлардан тұруы керек.[19].
Майларды таңдау бойынша практикалық кеңестер
- Пісіру үшін өсімдік майларына артықшылық беріңіз (зәйтүн, рапс)[20].
- Омега-3 үшін аптасына 2-3 рет теңіз балығын жеңіз [21].
- Қаныққан майды, әсіресе фастфуд пен өңделген тағамдарды артық тұтынудан аулақ болыңыз[22].
Майлар денсаулық үшін өте маңызды, бірақ оларды дұрыс тұтынудың кілті – тепе-теңдік пен модерация.
Әдебиет көздері
- 1- Кондратович-Петрушка, Е. (2010). Кейбір өсімдік майларының май қышқылдарының профилінің сипаттамасы. Zeszyty Naukowe / Краков экономика университеті, (841), 49-63.
- 2 – LONYA, Karolina, KITA, Agnieszka, STICHINSKA, Mazhena және т.б. Майлардың май қышқылдық құрамы өмір салтына байланысты аурулардың алдын алу үшін ұсынылады. Probl Hig Epidemiol, 2012, том 93, № 4.
- 3 – [Сонда]
- 4 – ДАНЕВСКИЙ М., ЯЧОРЖИНСКИЙ Б., МЕЛЬНИЧУК Е. т.б. Таңдалған фастфуд өнімдеріндегі майлар мен май қышқылдарының мөлшері. Тамақтану және адам метаболизмі, 1997, 4-том, № 24. 411-420.
- 5 – AHREMOWICZ, Конрад және SZARY-SWORST, Katarzyna. Полиқанықпаған май қышқылдары адам денсаулығын жақсарту факторы болып табылады. Азық-түлік технологияларының сапасы, 2005, 12-шығарылым.
- 6 – SIRI-TARINO, PATTY W., SUN, QI, HU, Frank B., et al. Ағымдағы атеросклероз есептері, 2010, 12 том, 384-390 беттер.
- 7 – ГЕРМАНИЯ, Дж. Брюс және ДИЛЛАРД, Кора Дж. Қаныққан майлар: қандай диета?. American Journal of Clinical Nutrition, 2004, 80-том, №3, 550-559 бет.
- 8 – https://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-1ef53f53-f673-4ade-aea9-7e6643b11da8/c/72915_Charakterystyka_nienasyconych_kwasow_t_uszczowych_.pdf
- 9 – https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/nda100326
- 10 – Кунахович Х., Надолна И., Прзыгода Б., Иванов К., Азық-түлік өнімдерінің құрамы мен тағамдық құндылығының кестелері, ред. Медицина PZWL, Варшава 2005 ж
- 11 – Венгиелска, Ивона, Вероника Слоба және Джоанна Сулибурска. «Семіздікпен ауыратын адамдардағы жеткіліксіз тамақтану проблемасы аспектісінде диеталық терапия және семіздіктің фармакологиялық емі». Метаболикалық бұзылулар форумы. 2-том. Жоқ. 4. 2011 ж.
- 12 – https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/broszura-tluszcze-3.pdf